zaterdag 20 maart 2010

Joop Zoetemelk Classic 150km

De voorbereiding op de Joop Zoetemelk Classic was niet optimaal, vrijdagavond ben ik nog naar Emmeloord geweest om naar de Tank S Rally te kijken. Dit houdt dus in een kleine 3 uur staan langes de kant van de weg... Vervolgens een korte nacht (kleine 5 uur slaap) voordat ik in de auto stapte op weg naar Leiden.

Ik had vooraf mezelf te doel gesteld om binnen 5:30 de tocht te fietsen. Dit houdt in ongeveer 27km per uur gemiddeld. Om ongeveer half negen begon ik aan de tocht. In het begin was het even zoeken naar het juiste groepje om met een mooie snelheid rond te rijden. Dit ging heel lekker (in zone 1 en soms zelfs eronder) tot ongeveer de 35ste kilometer. Daarvoor reden we al op een stuk onverhard (grotere kans op lek rijden) maar door de regen was er een klein steentje doorgedrongen in mijn voorband wat ervoor zorgde dat ik weer (vorige week ook al) lek reed. Ik dacht dat wordt ff snel bandje vervangen en weer aanpikken bij een leuk groepje maar helaas. Mijn nieuw gekochte pompje bleek goed te zijn in het mooi zijn op de fiets maar het belangrijkste, nl. lucht in een band stoppen, ging niet echt voortvarend. Gelukkig stopte er nog twee andere fietsers waarvan ik even de pomp geleend heb. Echter toen ik de pomp van het ventiel haalde knapte het bovenste stukje af (wrs. van mijn eigen pomp) en kon ik weer opnieuw beginnen (dank aan de twee fietsers die netjes even wachten totdat ik mijn andere band erin had). Dit keer ging het allemaal wel goed en was ik binnen een paar minuten weer onderweg. Ik kwam geen goed groepje tegen dus zelf maar lekker doorgetrapt in zone 2 (soms snelheden tegen de 40km per uur). Het reed wel een beetje ongemakkelijk omdat ik geen reserve binnenband meer had en wist dat mijn pompje en ik geen ideale combinatie is.

Bij het controlepunt dan ook maar even naar de fietsenmaker gegaan en drie nw. bandjes gekocht en een fatsoenlijke pomp (ja is minder mooi maar pompt wel). Dit zorgde ervoor dat ik met een gerust hart weer verder kon trappen. Overigens heb ik nog nooit zoveel fietsers gezien met pech. Het regenachtige weer icm vele steentjes op de weg zal de oorzaak hiervan zijn geweest.

In dit middenstuk kon ik lekker tempo blijven rijden, soms even uitrusten achter een groepje om vervolgens zelf er weer een slok aan te geven. Wel op hartslag gereden dus niet echt op mijn omslagpunt gefietst. Na 110 kilometer voelde ik mijn achterband zacht worden, en ja hoor wederom een leegloper! Dit keer ging het verwisselen wel soepeltjes en was ik redelijk snel weer onderweg. De laatste 40km veel alleen gereden tegen de wind in. De moraal kwam hierdoor wel iets onder druk te staan maar gelukkig kwam 15km voor de finish een groepje langs waar ik mooi kon inpikken. Dit zorgde ervoor dat de laatste 15km binnen een half uurtje gefietst werd. Na het nemen van de slotklim was daar de finish. Mijn kilometerteller gaf net geen 150km aan (ja daar baal ik dan van) maar 149,3km. De tijd was 5 uur en 11 minuten. Een hele mooie tijd ondanks de lekke banden. Mijn gemiddelde hartslag vond ik met 147 slagen laag.

Ondanks de regen en de lekke banden heb ik toch genoten van de tocht! De trainingen in de afgelopen maanden hebben zeker nut gehad en ik ben klaar voor de Ronde van Vlaanderen over twee weken. Wel hoop ik dan dat het droog is en ik niet lek rijd. Deze dag krijgt van mij dan ook een mooie 8!

Geen opmerkingen: