maandag 8 augustus 2011

Verslag Triathlon Eupen (Belgie) van een supporter!

Dit keer geen blogje van mij als sporter maar als toeschouwer/supporter bij een Triathlon in Eupen. Afgelopen weekend was ik namelijk samen met Jantiene in Eupen. Zij ging daar de halve triathlon doen. Later bleek dit ook nog eens het Belgische Kampioenschap halve triathlon te zijn. Vroeger was ik weleens wezen kijken bij de Triathlon van Almere maar dat was volgens mij in de jaren 80 dus zoveel weet ik daar niet meer van. Voor mij dus een mooie kennismaking met deze tak van sport.

Op zaterdag wilden we eerst het fiets parcours gaan verkennen. Helaas ging dit niet door omdat het verschrikkelijk hard regende. Voor mij was het dus echt een relax weekendje geworden. Daarnaast kon ik mooi foto's maken van dit spektakel.

Op raceday waren we er al vroeg bij. Jantiene kon zo mooi haar wisselzone's inrichten. Ik als leek kon zo mooi wat kennis op doen. Dit zijn dus de zone's waarin er gewisseld wordt van onderdeel. Je mag hier als toeschouwer niet bijkomen. Wel zo verstandig met al die mooie fietsen die er staan. Normaliter schijn je maar een zone te hebben maar Eupen heeft er twee. Natuurlijk hier even gekeken en wat foto's gemaakt. Daarna een mooi plekje gezocht op de dam. Vanaf hier kon ik het zwemmen mooi zien. Dankzij de inzoom capaciteiten van de camera (zo'n canon geval) had ik Jantiene snel gevonden (en zij mij ;-)). Vlak voor de start was het een gedrang van jewelste. Bij de start brak het geweld los... Wat een spektakel. In een mum van tijd was het veld in een soort van driehoek. De voorste gingen er vandoor en achter was het gevecht voor de posities. Vanaf mijn positie had ik een goed overzicht en snapte ik niet waarom ze niet ff wat ruimte voor elkaar maken. Ruimte zat ernaast, schijnt echter in het water wat anders aan te voelen... Trappen en slaan schijnt een gewoonte te zijn! Rare sport hoor ;). Vlak voordat de eerste terug waren een plekje gezocht waar ze het water uitkomen. De eerste kwamen als een speer het water uit en al lopende waren ze al bezig met uitkleden. Althans degene die de triathlon deden. Er waren ook nog een paar die een trio triahtlon deden. Dan hoef je alleen een van de onderdelen te doen. De mietjes... (hahaha). Jantiene kwam ongeveer al 17de uit het water, althans zover ik de dames goed heb kunnen tellen. Later kwam ik erachter dat hier ook een paar van die trio triathlonners tussen zaten.

Na bijna 2 kilometer zwemmen was het fietsen aan de beurt. Nadat Jantiene uit het water was was ik als een speer ook naar de wisselzone gegaan, echter haar fiets was al weg... Gelukkig was ik net op tijd om wat toe te roepen en weg was ze alweer. Het fiets parcours was eerst een afdaling van de dam af. Voor mij begon de "sprint"  de dam over om aan de andere kant van de dam haar weer omhoog te zien komen. Net op tijd was ik daar om weer wat foto's te maken van haar en de andere sporters. De eerste waren er al langs geweest. Omdat het een rondje was die ze 4 keer reden zou ik die ook nog wel zien. Bij elk rondje dat Jantiene reed ben ik weer ff naar een andere locatie gegaan. Al was de locatie vlakbij de auto waar stoeltjes in zaten toch wel de beste. Daar ook de meeste foto's gemaakt van de deelnemers :D. Na het vierde rondje fietsen was het weer tijd voor een wissel naar het lopen. Hier begon ik toch wel een beetje met de sporters mee te voelen. Sommige zaten zo'n beetje achterstevoren op de fiets en moeten vervolgens nog een halve marathon (!) lopen. Respect hoor... Wel grappig om te zien dat er een streep voor de zone getrokken is, kom je daar overheen en ben je nog aan het fietsen dan krijg je een gele of rode kaart. Lijkt wel op voetbal. Enige verschil is dat je met deze scheidsrechter geen ruzie wil... (zag er wel streng uit ;)).

Bij de wissel kon ik weer wat betekenen voor Jantiene door te kijken welke dame voor haar zat en hoeveel tijd er tussen zat. Dus toen Jantiene de zone uitkwam nog even mee kunnen geven dat ze 30 seconde achter een andere dame zat. Het loop parcours ging deels door het bos, dus voor mij een leuke wandeling en wat gelegenheid om daar foto's te maken. Helaas kon ik niet veel foto's maken van de andere deelnemers ("rolletje was bijna op"). Met verbazing naar vele lopers gekeken. De een liep half hinkelend, de andere zat onder het bloed na waarschijnlijk een valpartij op de fiets. Weer een ander liep met een lach. EN er waren heel veel lopers die alles maar lieten gaan... Ja, ik bedoel dan overbodig lucht in maag en longen... Wel grappig dat een aantal nog het woord "pardon"  konden uitbrengen richting het publiek ;). Zal wel komen door het afzien! Nadat Jantiene het laatste rondje in was gegaan ging ik bij de finish kijken. Veel blije gezichten gezien van mensen die echt blij waren met de finish. En ik was ook blij toen ik Jantiene de finish laan op zag komen. We hadden het vooraf over de tijd gehad en ze had zelf ongeveer 5uur en 15minuten als richttijd aangehouden. En ze kwam na 5 uur en 12 minuten over de finish! Een super prestatie omdat hier niet gericht voor getraind was! Ben trots op je Jantiene! (Een verslag van haar zal ongetwijfeld te lezen zijn op haar site)

Vanaf deze kant nog ff alle respect voor deze groep sporters. Bijna 2km zwemmen, ruim 80km fietsen en vervolgens nog 21km lopen, ik doe ze het niet na, respect!

Voor de foto's klik hier.

Geen opmerkingen: